Nationale Ouderendag 2014
Date: 3-10-2014
Author:  

De Nationale Ouderendag vindt ieder jaar plaats op de eerste vrijdag van oktober. Een dag waarop individuele wensen van ouderen in vervulling gaan. Wensen waarvoor in onze huidige maatschappij niet altijd ruimte is, maar die vaak heel eenvoudig vervuld kunnen worden. Kleine wensen die bij ouderen een grote glimlach op het gezicht toveren. En we weten allemaal: blije mensen zijn gezonder en gelukkiger. Toevallig is het diezelfde eerste vrijdag van oktober ook nog Wereld Lachdag. Een extra motivatie om eens stil te staan bij het laten lachen van mensen om je heen.


Omdat Thysia een groot aantal klanten in de zorg heeft, maar de medewerkers allemaal geen zorgverlenende ervaring hebben, vonden wij het tijd hier verandering in te brengen. Het kan geen kwaad om daadwerkelijk te ervaren hoe het er aan toe gaat in de branche waar je je op richt. Bovendien is het leuk om met het hele team eens iets anders dan anders te doen. Kortom; we hebben zoveel mogelijk collega's bij elkaar geroepen en een van onze klanten gebeld met de vraag of wij iets voor hun bewoners konden betekenen.

Het voorstel op zich werd een aantal weken geleden al met open armen ontvangen. En ook bleek, het kan zo simpel zijn om iemand blij te maken. Er werd afgesproken vandaag, op de Nationale Ouderendag, een aantal bewoners van verschillende woongroepen mee uit wandelen te nemen. Meer was er niet nodig om een extra momentje van aandacht en amusement voor deze mensen te kunnen creëren. En zo geschiedde...

Nadat we vanmorgen voor de veiligheid een instructie hadden gekregen hoe om te gaan met de rolstoelen, werden alle bewoners opgehaald bij de 2 geselecteerde woongroepen. Het bleek een hele onderneming om iedereen te mobiliseren en de jassen en dassen aan te doen. De animo voor een wandelingetje was echter erg groot, want zelfs nog een aantal wat fittere dames en heren van andere groepen gaven in het voorbijkomen al aan met alle liefde mee te gaan. Helaas was niet iedereen even goed ter been, dus we waren een beetje beperkt door het aantal rolstoelen en beschikbare duwers. Door ook wat beter mobiele bewoners een medebewoner te laten duwen, konden we toch met een aardig grote groep op pad.

Het weer was schitterend, de omgeving was heerlijk om te wandelen en de gesprekken onderling gingen van wat onwennig naar gezellig. Na een ruim half uur lopen was het rondje om, de bewoners vermoeid en hongerig en de medewerkers van Thysia geïnspireerd. Wat was dit een kleine moeite en wat waren de bewoners er blij mee. Maar wellicht nog belangrijker; Wat bleek hiermee maar weer hoe belangrijk het is dat de zorgverlener zich moet kunnen focussen op de zorg, van medische zorg tot sociale/mentale zorg.

Wij richten ons dus snel weer op onze kerntaak; het bevorderen van samenwerken en informatie delen, om zo een steentje bij te kunnen dragen aan die zorg.
En de goede voornemens om eens vaker zo'n wandeling te ondernemen zijn er zeker...

20141003_111902.jpg20141003_112011.jpg 

 

 

Category: Events
Tags: